Jak dlouho funguje Adobe Lightroom bez připojení k internetu?

Nové cloudové verze Adobe Lightroom CC Classic jsou vázané na předplatné a nutnost přihlášení k účtu. Fungují na cestách, když jste off-line bez připojení k internetu nebo ne? Ano, ale jen určitou dobu. Zjistěte více v článku.

Jedním z argumentů odpůrců cloudových verzí Lightroom občas bývá, že jim nebude program fungovat bez připojení k internetu. Je to logická úvaha, protože licence Lightroom CC je vázaná na uživatelský účet Adobe. Program musí být k němu pomocí internetového připojení přihlášený.

Co když jste ale zrovna na cestách v horách, džungli, na poušti, anebo prostě jen v zahraničí a nechcete platit za mobilní připojení k internetu? Mnohdy jsou sice mobilní data levnější než v Česku, ale to teď není podstatné.

Pokud byl váš Lightroom k uživatelskému účtu přihlášený, bude fungovat i bez internetového připojení. Avšak jen po omezenou dobu.

Za 1–4 měsíce je konec

Jestliže se instalace Lightroom se servery Adobe nespojí za určitou dobu, ukončí se a nemůžete dál s Lightroom pracovat. Aplikace se zavře a už ji bez připojení k internetu a znovuověření licence nespustíte.

Postup blokace nastává v několika fázích.

1) Po 1 kalendářním měsíci po posledním připojení k ověřovacím serverům Adobe se zobrazí dialogové okno „We’re sorry – we can’t connect to the Adobe Server right now“, tedy něco jako „Nemůžeme se připojit k serverům Adobe.“

Toto okno můžete zavřít kliknutím na tlačítko „Remind Me Later“ – „Připomenout později.“

Po 30 dnech se Lightroom pokusí připojit k internetu.

2) Za další měsíc se okno zobrazí znovu. Pokud máte licenci pro jednotlivce a platíte měsíčně, bez připojení k internetu a znovuověření licence už Lightroom používat nepůjde.

3) Jestliže platíte jednou za rok nebo máte týmovou, anebo podnikovou licenci, odklad znefunkčnění Lightroom je delší.

Doba, po kterou Lightroom bez připojení k internetu funguje, se liší podle využívané licence Creative Cloud, viz přehled níže.

Jak dlouho Lightroom funguje bez připojení k internetu

  • a) Creative Cloud pro jednotlivce s ročním plánem placeným měsíčně – 1 kalendářní měsíc + 30denní období odkladu. Lightroom bude tedy fungovat celkem 2 měsíce bez připojení k internetu.
  • b) Creative Cloud pro jednotlivce s ročním plánem placeným ročně – jeden kalendářní měsíc + 99 dní offline použití. Lightroom bude fungovat něco málo přes 4 měsíce bez připojení k internetu.
  • c) Creative Cloud pro týmy – 2 kalendářní měsíce + 99 dní offline použití. Lightroom bude fungovat něco málo přes 4 měsíce bez připojení k internetu.
  • d) Creative Cloud pro podnik – 2 kalendářní měsíce + 99 dní offline použití. Lightroom bude fungovat něco málo přes 4 měsíce bez připojení k internetu.

Když se pak připojíte k internetu a dojde k ověření licence, Lightroom bude fungovat zase dál. Tak na to na svých delších cestách myslete.